Archive

Tag Archives: spain

openhouse-magazine-a-raw-paradise-architecture-can-lis-by-jorn-utzon-mallorca-spain1 I have posted about Can Lis before, but when i saw on one of my favourite blogs, somewhere i would like to live, these wonderful pictures, i had to post again. this is my kind of architecture to a tee. in all it is a traditional building of the area made our of the local stone, with just enough architectural details and a wonderful use of space, that doesn’t make the building stand out, yet fit into its surroundings and become a wonderful family home, and place to live. and who could pic a better position. Andrew

openhouse-magazine-a-raw-paradise-architecture-can-lis-by-jorn-utzon-mallorca-spain 2openhouse-magazine-a-raw-paradise-architecture-can-lis-by-jorn-utzon-mallorca-spain 3 Read More

openhouse-magazine-on-the-sea-edge-architecture-casa-baladrar-by-langarita-navarro-alicante-spain 1Casa Baladrar by langarita-navarro arquitectos  via somewhere i would like to live

The scattered and trans-European city that the mountainous coast of Alicante has become, houses a heterogeneous population that is drawn to the sun, the sea, the temperate climate, the convenient public services and the leafy greenery. The promise of relaxing and hedonistic experiences captivates both seasonal tourists and long-term residents who see their expectations fulfilled amongst jasmine and bougainvilleas. The project draws from this context and is designed to meet the demands of multiple families in the summertime and as a haven for retirees the rest of the year.
 The house rests on terraces that were once used for farming, which resolve the steep gradient of the terrain. The plot’s sloping nature means that there are some spectacular views of the sea from its upper reaches, while the lower portion looks over a wooded streambed that carries water into a pebble-strewn cove. The house takes advantage of the views and the breeze and makes the most of the uneven terrain and vegetation for the creation of small areas where activities can take place simultaneously, day and night. The existing trees were preserved and new species added in an effort to conquer the promising exuberance of local flora. The interior spaces are arranged in a cascade, with common areas on the upper floor adjoining the terraces with their views, and bedrooms on the lower floor with access to the garden and swimming pool. The detail proposed for the openings eliminates all presence of glass when they are drawn back, transforming the house into an enormous porch that provides continuity between outside and inside activities. The building uses the thermal inertia of the concrete and stone to its advantage, combining it with the lightness of the avocado green latticework and the glass tiles to create a cool and well-ventilated atmosphere. The house’s geometry and mineral quality reflect the impressive Peñón de Ifach and respond to a desire for time travel, with a minimum amount of maintenance.

openhouse-magazine-on-the-sea-edge-architecture-casa-baladrar-by-langarita-navarro-alicante-spain 2 Read More

openhouse-magazine-log-cabin-architecture-four-seasons-house-by-churtichaga-quadra-salcedo-spain-photo-Fernando-Guerra-airbnb 1 Four Seasons House by Churtichaga + Quadra-Salcedo : photos by Fernando Guerra

house available for rental on Airbnb

i love finding beautiful, well-designed houses to post here, and always there is a wish “i would love to live there” especially for me when they are situated in rural areas. so when i saw a picture of this house and started searching for it, up came its page on Airbnb. so now there is a chance to at least stay in one of the creations we see in the magazines. this “log” cabin in the wild countryside near Sergovia, Spain was designed by Josemaria de Churtichaga and Cayetana de la Quadra-Salcedo with splashes of yellow, as a simple country retreat for themselves and their family.

openhouse-magazine-log-cabin-architecture-four-seasons-house-by-churtichaga-quadra-salcedo-spain-photo-Fernando-Guerra-airbnb 2 Read More

openhouse-magazine-400-year-together-design-spain-japan-loewe-junya-watanabe-comme-des-garsons-collaboration-Jo-Nagasaka-Schemata-architects 1Loewe and Junya Watanabe Comme des Garsons Collaboration by Schemata Architects

Celebrating the 400th anniversary of Japan-Spain Interexchange, Junya Watanabe designed a special collection in collaboration with Loewe. We designed the exhibition space for the show at Spanish Embassy in Japan. Temporary walls are inserted, forming various angles in the gallery space of the Embassy. And photographic images of the Royal Palace of Spain are collaged onto them. We attempt to distort conventional perception of space by intentionally disaligning internal and external corners of the interior spaces in the photographs and the actual walls, and also by using wrong scales deliberately.

Read More

openhouse-magazine-sagrada-familia-as-we-have-never-seen-before-photography-vadim-mahora-vitaly-raskalovym-russian-skywalking 1atop a construction crane at the sagrada família in barcelona : image  © vadim mahora

 

vadim mahora and vitaly raskalovym via designboom

russian photographers and daredevils vadim mahora and vitaly raskalovym travel europe with a clear purpose — to illegally climb to the highest point of the city’s main attraction, hang off its edge, and capture their extraordinary viewpoint. their latest adventure had them scaling skyscrapers, construction cranes, and cathedral steeples, exposing some of the most magnificent and outrageous perspectives of architecture and urban sites. their non-conventional form of tourism brought them to 12 cities, soaring to the top of renowned monuments like antoni gaudi’s masterpiece, the sagrada família in barcelona, the iconic eiffel tower in paris, and the gothic spires of the cologne cathedral in germany.

openhouse-magazine-sagrada-familia-as-we-have-never-seen-before-photography-vadim-mahora-vitaly-raskalovym-russian-skywalking 2 Read More

openhouse-magazine-dead-wrapped-in-plastic-church-by-ferran-vizoso-architecture-corbera-debre-tarragona-spain-photography-jose-hevia 1

church by ferran vizoso : text and photos via designboom : photography jose hevia

when using new technologies and materials to preserve, extend, or otherwise replace existing architecture one is always faced with the question of how invasive the intervention will be. it is of particular interest because there are so many factors apart from the architect’s own language that need to be considered: the state of the decrepit structure, the types of contemporary materials used, and the ideas the architect wishes to express with the melding of the two worlds. spanish architect ferran vizoso recently completed the restoration of the town church in corbera d’ebre near tarragona, spain, whose roof structure was entirely non-existent. as an icon of the town and a relic from the spanish civil war, the vizoso aimed to restore the masonry structure to return it to its community, and at the same time preserve its new-found character: an open plan where the sun’s rays flood the previously interior space, birds fly across the nave and vegetation subtly creeps in through the windows and over the walls. the solution was found in the use of ETFE panels that create a new roof structure and seal the interior, protecting it from further deterioration while preserving the feeling of being outdoors even when inside the church. known for their impressive durability, thermal efficiency and light properties, ETFE panels create a protective transparent film over the entire ruin. although they are not structurally capable of supporting loads and can be torn if left within a person’s reach, their low maintenance, weatherproof membrane and sustainable construction make them ideal for roof structures where they will not come into contact with hazardous objects. the church now contains an inhabitable micro-climate suitable for use by the community and retains the delicate look and feel of a treasured ruin, history frozen in time.                                                                                                                                     . Read More

openhouse-magazine-anti-architecture-tudela-culip-restoration-project-in-cap-de-creus-by-emf-and-ardevol 1

photos and text via dezeen

Landscape architects EMF teamed up with architecture firm Ardèvol to remove over 400 buildings from a former holiday village in eastern Spain and transform the landscape into a series of meandering pathways and coastal viewpoints.  The Tudela-Culip (Club Med) resort at Cap de Creus in Cadaqués had been a holiday destination for 900 tourists every summer, but in 1998 the coastal site was given protected status as a Natural Park and the resort was forced to close its doors five years later. Working alongside over 50 specialist consultants, EMF and Ardèvol were able to deconstruct most of the buildings of the Tudela-Culip and restore the natural landscape amidst a series of architectural interventions. The most prominent addition to the site is the Cubes Viewpoint, a pair of Corten steel structures facing out to sea, while slabs of stone and more Corten steel were used to create seating areas and landmarks elsewhere around the park. Pathways are divided into a three-tier hierarchy. The main access road is laid in asphalt, secondary pathways are formed from concrete, and informal routes are defined by ankle-height metal railings. Small Corten panels scattered around the site feature cutaways that highlight how some of the natural rock formations resemble animals. The five-year-long project was completed in 2010, but recently received the Rosa Barba European Landscape Prize at the 7 European Biennial of Landscape Architecture.             

Read More

openhouse-magazine-barcelona-shop-gallery-waiting-for-summer-cliff-house-architecture-fran-silvestre-navarro-calpe-alicante 1.2 fran silvestre architects finished a ‘house on the cliff’, an abrupt plot of land overlooking the sea, where what is best is to do nothing. It invites to stay. due to the steepness of the plot and the desire to contain the house in just one level, a three-dimensional structure of reinforced concrete slabs and screens adapting to the plot’s topography was chosen, thus minimizing the earthwork. this monolithic, stone-anchored structure generates a horizontal platform from the accessing level, where the house itself is located. the swimming-pool is placed on a lower level, on an already flat area of the site. the concrete structure is insulated from the outside and then covered by a flexible and smooth white lime stucco. the rest of materials, walls, pavements, the gravel on the roof etc. all maintain the same colour, respecting the traditional architecture of the area, emphasizing it and simultaneously underlining the unity of the house. via : somewhere i would like to live                                        . Read More

i am very proud that openhouse is the first and only stockist and distributor of Dtile here in spain. this system of tiles designed by peter van der jagterik-jan kwakkel and arnot visser was a prototype with the dutch design manufacturers droog for 15 years before they set up a company to produce the tiles in holland. and that is where Dtile was born. it is a very clever, simple system of 3 dimensional tiles, that can cover just about anything, where tiles are normally 2D and have to be cut. together we can design your kitchen, bathroom, chimney, seating area or just about anything you want covered by the Dtile, and we can ship to anywhere in the world. come to openhouse to have a look, or send me an e-mail openhouse.barcelona@gmail.com

Read More

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 445 other followers

%d bloggers like this: