living in a box : architecture : esherick house : louis kahn : chestnut hill : usa

openhouse-magazine-living-in-a-box-architecture-esherick-house-louis-kahn-chestnut-hill-usa 1

text via architectuul photos by ludvik kounty via somewhere i would like to live

The Esherick House in Philadelphia, Pennsylvania, is one of the most studied of the nine built houses designed by American architect Louis Kahn. Commissioned by Margaret Esherick, it was completed in 1961. The house is noted especially for its spatial organization and for the ventilation and natural lighting provided by its unusual window and shutter configuration. A kitchen of wood and copper was created for the house by Wharton Esherick, a nationally-known craftsman and artist. The single-bedroom house is a flat-roofed, rectangular solid with its long side facing the street. The primary building material is concrete block with stucco facing. Kahn designed an addition to the house in 1962-1964 for its subsequent owner, Mrs. C. Parker, but it was never built. Designed to blend seamlessly with the existing house, the addition would have increased the house’s size significantly by extending the house to the left as one faces the front door                                                                  .  openhouse-magazine-living-in-a-box-architecture-esherick-house-louis-kahn-chestnut-hill-usa 2

The house has a simple design with a central lobby featuring a staircase and a lounge area with a fireplace. The general shape of this two-story house is rectangular. However, the symmetrical articulation of the windows and entry readily reveal design concepts used earlier by Kahn in its architecture, institutional and public, where larger and smaller windows in the monumental facade create an impression in his overall composition. The facades are lined with windows, some flush with the exterior and some windows are deeply inserted in the volume of the building. By design, the Esherick House has thick walls that are cut to accommodate shelves or to embed windows aligned with the interior walls. The concrete block exterior of the house is stuccoed to give it a monolithic appearance, and has a great elegance in combination with wooden structures of the windows and doors.

openhouse-magazine-living-in-a-box-architecture-esherick-house-louis-kahn-chestnut-hill-usa 3 openhouse-magazine-living-in-a-box-architecture-esherick-house-louis-kahn-chestnut-hill-usa 4 openhouse-magazine-living-in-a-box-architecture-esherick-house-louis-kahn-chestnut-hill-usa 5

Kahn often divided his buildings into what he called served spaces (primary areas) and servant spaces (corridors, bathrooms, etc.) The Esherick house is organized into four alternating served and servant spaces, which in this case are parallel two-story strips that run the full width of the house between front to back. The most prominent served space is the two-story living room that occupies all of the house to the right of the front door. Most of its front wall is occupied by a built-in bookcase (Margaret Esherick was a bookseller) that reaches up to the horizontal window at the second story. The side wall contains a deep fireplace. The adjacent servant space is a thin communication strip that contains the front and back doors plus the two balconies above them, all of which are set in alcoves. This strip also contains the house’s stairway and a gallery at the top of the stairs that overlooks the living room. To the left of the front door is a served space occupied by the foyer and dining room on the ground floor and the bedroom on the upper floor. Like the living room, the bedroom runs the full width of the house from front to rear. At the far left of the house is the remaining servant space, occupied on the ground floor by kitchen, laundry room and bathroom, and on the upper floor by bathroom and closets. All the plumbing of the house is in this strip. On the upper floor, the bathtub is located not in the area with the toilet but in an adjoining area that contains a fireplace. The bathtub has a sliding wooden cover that can be pulled over it to convert it into a sofa beside the fireplace.

openhouse-magazine-living-in-a-box-architecture-esherick-house-louis-kahn-chestnut-hill-usa 6

Each side of the house has a window and ventilation configuration that is distinctly different from that of the other three sides. The two-story windows in front have a T-shape that also appears in other Kahn designs, notably the Tribune Review Publishing Company Building; these windows provide a degree of privacy on the ground floor and openness on the upper floor. They cannot be opened, but they are accompanied by shutters for ventilation. In the living room, for example, the bookshelf at the front is divided in half by two narrow wooden shutters, one atop the other. Because there is no glass behind the shutters, they are kept closed in winter, creating a high wall that provides a sense of protection against the weather. The side wall of the house to the right of the front door, the side with the living room, has a single tall, thin window above the fireplace that frames the chimney, which stands apart from the house itself. The window, which is not much wider than the chimney, permits only narrow glimpses through it. This window cannot be opened, and there are no shutters on this side of the house. The side wall to the left of the front door, the side with the kitchen downstairs and bathroom space upstairs, has a variety of small windows that can be opened for ventilation.

openhouse-magazine-living-in-a-box-architecture-esherick-house-louis-kahn-chestnut-hill-usa 7

The rear of the house faces a garden adjacent to a wooded public park. It has four large single-pane windows arranged in pairs, one window directly above the other, one window per floor. One pair serves the two-story living room and the other serves the space with the dining room downstairs and the bedroom upstairs. Each pair creates a nearly uninterrupted expanse of glass reaching from the bottom of the house to the top. These windows cannot be opened. They are provided with cloth roll shades for protection against the sun. On both sides of each pair of these large windows are two-story stacks of shutters, four shutters per stack. They also reach from the bottom of the house to the top, and they can be opened and closed in any combination, creating an elaborate set of possible connections between indoors and outdoors. With the shutters open, the living and dining rooms have a completely open view into the back yard, and when all of the shutters and doors at the back of the house are open, most of the back wall seems to disappear. The insides of both the front and rear walls of the living room, dining room and bedroom are lined with bookshelves and other structures that create an effective wall thickness of over 60 cm. The resulting deep window recesses have a moderating effect on sunlight and ventilation.

openhouse-magazine-living-in-a-box-architecture-esherick-house-louis-kahn-chestnut-hill-usa 8 openhouse-magazine-living-in-a-box-architecture-esherick-house-louis-kahn-chestnut-hill-usa 9 openhouse-magazine-living-in-a-box-architecture-esherick-house-louis-kahn-chestnut-hill-usa 10 openhouse-magazine-living-in-a-box-architecture-esherick-house-louis-kahn-chestnut-hill-usa 11 openhouse-magazine-living-in-a-box-architecture-esherick-house-louis-kahn-chestnut-hill-usa 12

Architect Louis Kahn had several connections with the Esherick family. Besides designing this house for Margaret Esherick, he was a close friend of Wharton Esherick, Margaret’s uncle, for whom he designed a studio that is now part of a National Historic Landmark. Joseph Esherick, Margaret’s brother, was a leader of the architectural firm that completed Kahn’s schematic design for the Graduate Theological Union Library, now known as the Flora Lamson Hewlett Library, at the University of California, Berkeley, after Kahn’s death. Kahn also had connections to other notable architecture nearby. A few doors from the Esherick house is the Vanna Venturi House, one of the first prominent works of postmodern architecture, which was designed by Robert Venturi for his mother. Kahn served as a critic on Venturi’s thesis, made him a teaching assistant at the University of Pennsylvania, where Kahn was a professor, and employed him in his architectural practice before Venturi began working independently.

openhouse-magazine-living-in-a-box-architecture-esherick-house-louis-kahn-chestnut-hill-usa 13 openhouse-magazine-living-in-a-box-architecture-esherick-house-louis-kahn-chestnut-hill-usa 14

Advertisements
1 comment
  1. Sigrun said:

    A beautiful presentation of a fantastic house – thank you!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: